Mondgezondheid
Mondgezondheidsproblemen komen nog altijd vaak voor, zowel bij kinderen als volwassenen. 30% van de kinderen in Vlaanderen heeft last van tandbederf of gaatjes. Bij de volwassenen is dat 24,4%. Die mondproblemen hebben een invloed op de algemene gezondheid. 30% van de kinderen in Vlaanderen heeft last van tandbederf of gaatjes. Bij de volwassenen is dat 24,4%. Die mondproblemen hebben een invloed op de algemene gezondheid.
Beleidsinformatie en cijfers
De Vlaamse gezondheidsdoelstelling 'De Vlaming Leeft Gezonder in 2025' is o.a. gericht op het bevorderen van gezond gedrag bij de Vlaamse bevolking waaronder mondgezondheid.
Cijfers over mondgezondheid worden opgevolgd door middel van de:
Belang van een gezonde mond
Een gezonde mond is essentieel voor je gezondheid. De mond is de toegangspoort tot het lichaam en een ongezonde mond kan effect hebben op je algemene gezondheid en levenskwaliteit.
Belangrijke tips voor een goede mondgezondheid zijn:
- Een goede dagelijkse mondhygiëne vormt een essentiële pijler binnen de basisadviezen voor een gezonde mond. Poets je tanden minstens twee keer per dag gedurende twee minuten, en zorg ervoor dat je altijd voor het slapengaan poetst.
- Voedingsgewoonten hebben een grote invloed op de gezondheid van je mond. Tandbederf (cariës) ontstaat vooral door het eten en drinken van suikerhoudende producten. Daarnaast kan zure voeding zoals frisdrank, citrusvruchten en zuur snoep je tanden beschadigen.
- Ga jaarlijks naar de tandarts.
Tips om kwetsbare groepen te bereiken
In samenwerking met de partnerorganisatie Gezonde Mond wordt in het bijzonder ingezet op kwetsbare doelgroepen zoals zwangere vrouwen, kinderen en ouderen.
Ben jij een gezondheidswerker of werk je in een woonzorgcentrum? Hieronder vind je tips om specifieke kwetsbare groepen te bereiken. Voor hen heeft Gezonde Mond op maat gemaakte programma’s ontwikkeld.
Ieders mond gezond
Deze vorming leidt eerstelijnswerkers uit zorg- en welzijnsorganisaties op tot mondzorgcoach.
Deze coaches helpen hun gemeenschap bij het overwinnen van drempels naar tandheelkundige zorg, zoals het faciliteren van communicatie met tandartsen.
De Mondzorglijn
Dit project is gericht op kwetsbare ouderen in woonzorgcentra. Een gestructureerde aanpak van zeven stappen wordt gevolgd om goede mondhygiëne te bevorderen. Dit omvat ook de inzet van procesbegeleiders die de zorginstellingen ondersteunen bij de integratie van mondgezondheid in de dagelijkse zorgpraktijk.
De Mondzorglijn Plus
Voor personen met een beperking is er een vergelijkbaar initiatief met De Mondzorglijn Plus, gericht op zorgvoorzieningen voor deze specifieke doelgroep.
Dag van de Mondgezondheid
Naast gerichte initiatieven organiseert Gezonde Mond brede sensibilisatieacties, zoals de Dag van de Mondgezondheid, waarbij het belang van een goede mondhygiëne centraal staat. Dit omvat praktische acties zoals gezamenlijk tandenpoetsen op scholen en op het werk, om bewustwording te vergroten en gezonde gewoontes te stimuleren.
Procesbegeleiding preventie binnen Zorg en Welzijn
De Vlaamse overheid stelt procesbegeleiders ter beschikking om woonzorgcentra te helpen bij het opstarten of versterken van een duurzaam preventiebeleid voor de thema’s mondzorg, val– en fractuurpreventie, ondervoeding & psychofarmaca.
Partners
De Vlaamse overheid werkt samen met diverse partners, zoals Gezonde Mond, Eetexpert, de Diabetes Liga, de Logo’s en lokale gezondheidsorganisaties, om mondgezondheid aan te moedigen.
Meer info
Wil u meer weten over hoe je meer kan inzetten op uw mondgezondheid? Bezoek dan de website van Gezonde Mond voor praktische tips en advies of neem contact op met uw tandarts.
Voor informatie over lopende campagnes en initiatieven of voor ondersteuning bij het ontwikkelen van een actieplan, kunt u terecht bij uw lokale Logo of de Intergemeentelijke preventiewerkers.