Zorgprofessionelen
Reizigers die naar gebieden trekken waar dengue, chikungunya en zika regelmatig voorkomen, lopen een verhoogd risico op besmetting door muggen. Deze ziekten kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is dan ook belangrijk om deze reizigers tijdig te informeren over de risico’s en gericht te testen bij symptomen van muggenoverdraagbare ziekten.
Preventie
Maak reizigers die naar deze gebieden vertrekken bewust van de risico’s van dengue, chikungunya en zika. Geef duidelijke uitleg over hoe ze zich kunnen beschermen tegen muggenbeten, bijvoorbeeld met insectenwerende middelen en beschermende kleding. Let op: de muggen die deze ziekten overdragen zijn meestal overdag actief. Een muggennet alleen biedt dus onvoldoende bescherming. Vraag reizigers ook om bij hun terugkeer eventuele symptomen zoals koorts, gewrichtspijn of huiduitslag direct te melden.
Terugkerende reizigers met koorts, spier- of gewrichtspijn of huiduitslag
Stel gerichte vragen
Vraag naar recente reizen naar endemische gebieden die je kan terugvinden via wanda.be. Ga na wanneer de symptomen precies begonnen zijn.
Test correct
- Bij symptomen die minder dan 7 dagen aanwezig zijn: vraag PCR aan voor dengue (DENV) en chikungunya (CHIKV).
- Bij symptomen die minder dan 5 dagen aanwezig zijn: vraag ook PCR aan voor zika (ZIKV).
- Bij een langere ziekteduur: kies voor serologisch onderzoek (DENV, CHIKV, ZIKV).
- Vul steeds het land van verblijf en de start van symptomen in op het aanvraagformulier.
- Reizen binnen Europa? Test enkel na overleg met het NRC.
Meld bevestigde gevallen
Zowel lokale als geïmporteerde gevallen van dengue, chikungunya en zika moeten meteen worden gemeld aan het Departement Zorg. Zo helpen we besmettingen van de muggen in België te voorkomen en uitbraken tijdig op te sporen en op te volgen.
Isolatie
Patiënten met een bevestigde diagnose moeten in isolatie tot 7 dagen na de start van de symptomen.
Meer info over de ziekten
Scenariokaart
De lokale situatie van de tijgermug wordt opgevolgd aan de hand van scenario’s. Via de scenariokaart kan je de situatie in Vlaanderen opvolgen tot op het niveau van een statistische sector (wijkniveau). Deze kaart geeft het hoogste scenario weer waarmee een statistische sector in aanraking komt. Binnen één gemeente kunnen verschillende zones tot een verschillend scenario behoren.
Campagnemateriaal
In het campagnemateriaal zijn een affiche en bladwijze voor artsen voorzien. Deze materialen vestigen de aandacht op muggenoverdraagbare ziekten en de procedure die daarbij gevolgd moet worden, zoals testen en melden.
Extra communicatie in specifieke situaties
Afhankelijk van de situatie in een gemeente kan er aanvullende informatie bezorgd worden aan zorgprofessionals. Die bevat details over de aanwezigheid van de muggen, de maatregelen bij menselijke gevallen en eventuele extra voorzorgsmaatregelen.