Gezonde omgeving & levensstijl

Luchtkwaliteit

Luchtverontreiniging heeft de grootste impact op de gezondheid van alle vormen van milieuverontreiniging. Luchtverontreiniging kan zorgen voor meer luchtwegaandoeningen en longkanker, maar ook voor hart- en vaatziekten zoals een hogere risico op hartinfarct. Verder verhoogt luchtverontreiniging onder meer het risico op vroeggeboorte, op herseninfarcten, dementie en diabetes type 2.

Er zijn veel verschillende vormen en bronnen van luchtverontreiniging, waardoor de blootstelling aan en de effecten van luchtverontreiniging verschillen van plaats tot plaats. Op deze pagina vind je vooral informatie over luchtverontreiniging in woonkernen, afkomstig van gemotoriseerd wegverkeer. Over een aantal andere bronnen van luchtverontreiniging, zoals industrie en luchtvaart, vind je meer info bij Milieugezondheidskundige aandachtsgebieden

Gemotoriseerd wegverkeer zorgt voor luchtverontreiniging: uit de uitlaatpijp van voertuigen met een ontploffingsmotor komen schadelijke gassen zoals stikstofdioxide (NO2) en fijn stof, maar alle voertuigen zorgen ook voor fijn stof dat niet uit de uitlaatpijp komt. Deze niet-uitlaatemissies zijn afkomstig van de slijtage van banden, remmen en wegdek. De totale hoeveelheid fijn stof afkomstig van niet-uitlaatemissies van het wegverkeer is groter dan de hoeveelheid die uit alle uitlaatpijpen van de voertuigen komt. Meer gedetailleerde cijfers hierover vind je bij de Vlaamse Milieumaatschappij

Hoe meer luchtverontreiniging je inademt, hoe groter het risico op nadelige gezondheidseffecten. In de buurt van drukke wegen is er meer luchtverontreiniging dan verderaf, omdat de vervuiling verdund wordt naarmate je je verder van de vervuilingsbron bevindt. Zo ademen mensen die lang onderweg zijn met de auto vaak meer vervuilde lucht in dan mensen die in een drukke stad wonen. Als je fietst of jogt langs een drukke weg adem je weliswaar meer en dieper in, maar de gezondheidswinst van de beweging is groter dan de mogelijke risico’s van de verontreiniging die je inademt. Kies dus best voor een gezonde, actieve verplaatsingswijze. Zo draag je je steentje bij aan een propere lucht en werk je ook extra aan je eigen gezondheid.  De gevoeligheid voor luchtverontreiniging verschilt van persoon tot persoon. Als je kan kiezen, geef dan natuurlijk wel de voorkeur aan de rustigere wegen met veel groen. Die hebben ook op andere vlakken gezondheidsvoordelen. 

Kies dus best voor een gezonde, actieve verplaatsingswijze. Zo draag je je steentje bij aan een propere lucht en werk je ook extra aan je eigen gezondheid.

Meer informatie over de gezondheidseffecten van luchtverontreiniging door wegverkeer, vind je onder meer bij het Health Effects Institute en bij de Wereldgezondheidsorganisatie.

Wat doet Departement Zorg rond luchtverontreiniging van wegverkeer?

Een gezondere leefomgeving maken we allemaal samen. Iedereen kan zijn steentje bijdragen door telkens te kiezen voor de gezondste verplaatsingswijze (cf. STOP-principe), maar lokale overheden en de hogere overheden hebben uiteraard ook een belangrijke rol om het aandeel van het gemotoriseerd wegverkeer, en dan vooral van de privéwagens, terug te dringen. Zo boeken we gezondheidswinst. Departement Zorg brengt de gezondheidsargumenten in bij andere beleidsdomeinen en via de Logo’s bij de lokale besturen. Minder gemotoriseerd wegverkeer zorgt voor meerdere win-wins, niet alleen voor een betere luchtkwaliteit.

We investeren en dragen bij in onderzoek en geven advies in onderzoeken, rapporten en beleidsinitiatieven gerelateerd aan luchtkwaliteit, ook van partners binnen en buiten de Vlaamse overheid, onder meer:

Departement Zorg heeft ook een adviesverlenende rol in de milieu-effectrapportage en heeft meegewerkt aan het MER-richtlijnenboek Mens-Gezondheid.

Aanverwante onderwerpen rond luchtverontreiniging en gezondheid: