Gezondheid en preventie

MGAG Genk-Zuid

Een milieugezondheidskundig aandachtsgebied (MGAG) is een specifiek afgebakende zone waar omgevingsfactoren, zoals schadelijke stoffen afkomstig van industriële activiteiten, een verhoogd gezondheidsrisico vormen voor inwoners.

Waarom is Genk-Zuid een milieugezondheidskundig aandachtsgebied?

In Genk-Zuid en Zutendaal is er een vervuiling van zware metalen, fijn stof, PCB’s en dioxines door aanwezigheid van industrie. De vervuiling is in de loop van de jaren wel gedaald door inspanningen van de verschillende bedrijven, maar de omwonenden hebben meer cadmium, chroom en arseen in hun bloed of urine dan elders in Vlaanderen.

Zijn er gevolgen voor de gezondheid van omwonenden?

Door inademing van cadmium, chroom, nikkel en arseen zijn respiratoire en immunologische effecten door blootstelling aan de combinatie van deze stoffen in de omgeving van Genk-Zuid mogelijk.

Gezondheidskundig is het nodig om de uitstoot van arseen, cadmium, chroom totaal, chroom6+ en nikkel te verminderen om een daling van het extra risico op kanker te bereiken volgens het zo laag als redelijkerwijze haalbaar principe (ALARA: As Low As Reasonably Achievable).

In Genk-Zuid en Zutendaal staan enkele luchtmeetposten van Vlaamse Milieumaatschappij om de luchtkwaliteit van zowel metalen als van dioxines en PCB’s op te volgen. Om de 3 jaar wordt door het Departement Zorg een gezondheidskundig rapport opgemaakt om de invloed op de gezondheid in te schatten.

Welke acties gebeuren reeds in Genk-Zuid?

De luchtmetingen en acties worden opgevolgd door de stuurgroep Genk-Zuid. Het aanpakken en het zoeken naar bronnen van vervuiling blijft het belangrijkste.

De concentraties in de woonwijken zijn gedaald, maar omwonenden nemen via inademing, via hand-mondcontact van stofpartikels en door eten van zelfgeteelde groenten metalen of dioxines op. Preventieve maatregelen om blootstelling te verminderen blijven belangrijk. In de nabije woonwijken van Genk-Zuid en Zutendaal gelden er adviezen die burgers helpen om minder (zware) metalen, dioxines en PCB's in hun lichaam te krijgen. Hoe dichter u woont bij de industrie, hoe belangrijker om de tips te volgen.

Preventietips (zware) metalen
  • Veeg de voeten, best op rubberen of kunststof deurmatten en reinig die met water
  • Was de handen voor het eten en na activiteiten in de tuin
  • Poets regelmatig met water
  • Gebruik stofzuigers met een HEPA-filter
  • Laat kinderen niet op een stoffige ondergrond spelen
  • Bedek de bodem met houtschors of zaai in met gras of bodembedekkers
Preventietips dioxines en PCB's

In het zuidelijk deel van Langerlo worden deze tips geadviseerd om minder dioxines en PCB’s binnen te krijgen: 

  • Geen eieren van eigen scharrelkippen eten omdat deze stoffen zich kunnen opstapelen in eieren
  • Groenten en fruit uit eigen tuin goed wassen.
  • Buitenste bladeren of schil verwijderen van groenten en fruit. Let hierbij vooral op de komkommerfamilie zoals komkommer, meloen, pompoen, courgette,… Deze groenten en fruit nemen dioxines en PCB’s op in hun schil
  • Was de handen voor het eten

Welke studies zijn beschikbaar?

In 2016-2018 werd een humane biomonitoringsonderzoek uitgevoerd bij jongeren uit de omgeving.