MGAG Beerse
Een milieugezondheidskundig aandachtsgebied (MGAG) is een specifiek afgebakende zone waar omgevingsfactoren, zoals schadelijke stoffen afkomstig van industriële activiteiten, een verhoogd gezondheidsrisico vormen voor inwoners.
Waarom is Beerse een milieugezondheidskundig aandachtsgebied?
Ter hoogte van het kanaal Schoten-Turnhout in Beerse is er sinds het begin van de 20ste eeuw industrie aanwezig waardoor (zware) metalen in de omgeving zijn terecht gekomen. Daarnaast werden vroeger in de omgeving ook de restproducten, in de vorm van assen, gebruikt voor de aanleg van wegen en opritten, het ophogen van percelen, ...
Zijn er gevolgen voor de gezondheid van omwonenden?
Door inademing van arseen, mangaan en lood zijn neurologische effecten door blootstelling aan de combinatie van deze stoffen in de omgeving van Beerse mogelijk.
Gezondheidskundig is het nodig om de uitstoot van arseen, cadmium, chroom totaal, chroom6+ en nikkel te verminderen om een daling van het extra risico op longkanker te bereiken volgens het zo laag als redelijkerwijze haalbaar principe (ALARA: As Low As Reasonably Achievable).
In Beerse staan enkele luchtmeetposten van Vlaamse Milieumaatschappij om de luchtkwaliteit van zowel metalen als van dioxines en PCB’s op te volgen. Om de 3 jaar wordt door het Departement Zorg een gezondheidskundig rapport opgemaakt om de invloed op de gezondheid in te schatten.
Welke acties gebeuren reeds in Beerse?
Op basis van onderzoeken eind vorige eeuw werden de bedrijven door de overheid aangezet om de uitstoot terug te dringen. De concentraties in de woonwijken zijn gedaald, maar omwonenden nemen via inademing, via hand-mondcontact van stofpartikels en door eten van zelfgeteelde groenten metalen of dioxines op.
Preventieve maatregelen om blootstelling te verminderen blijven belangrijk. In de nabije woonwijken gelden er adviezen die burgers helpen om minder (zware) metalen, dioxines en PCB's in hun lichaam te krijgen. Hoe dichter u woont bij de industrie, hoe belangrijker om de tips te volgen.
Gezond tuinieren
Vragen?
Welke studies zijn beschikbaar?
In 2006 en 2009 vonden de laatste biomonitoringsstudies plaats.